Hindistan Cevizi Tüketmeli Miyiz?

Hindistan cevizi içerdiği MCT yani orta zincirli yağ asitleri içerdiği için aslında çok kıymetli meyvelerimizden. 

Orta zincirli yağ asitleri bağırsaktan oldukça kolay emilebildiği için safra tuzlarına ihtiyaç duymazlar.  Karaciğer hastalıklarında, sindirim problemlerinde, çocuk hastalarda özellikle tavsiye edilir.
Orta zincirli yağ asitleri ,uzun zincirlilere göre daha hızla parçalanır, vücut yağı olarak depo edilmez, karaciğerde daha az birikir, mitokondrilere girişlerinde karnitinden bağımsızdır. 

Bazı çalışmalarda tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitlerinin orantılı olduğu beslenme programlarında inflamatuar hastalıklara yakalanma riskinin daha az olduğu bulunmuş.

 Bir çalışmada hindistan cevizi yağının diş eti hastalıklarının tedavisinde destek tedavi olarak kullanılabileceği sonucuna varılmış. Ayrıca orta zincirli yağ asitlerinin antimikrobiyal  ve antioksidan etkilerinin olduğu biliniyor.

Hindistan cevizi sadece MCT içermiyor tabi ki. Aynı zamanda doymuş yağ da içeriyor. Fakat yapılan çalışmalar Hindistan cevizinden doymuş yağ oranının yüksek olmasına rağmen kolesterol üzerine çok olumsuz etkileri olmadığını söylüyor.  Yüksek miktarlarda tüketilemediği için olabilir diye düşünüyorum.

Kalorisine gelirsek  100 gramı yaklaşık 354 kkal, Hindistan cevizi sütünün 1 su bardağı ise yaklaşık 450 kkal, Hindistan cevizi yağının ise 1 tatlı kaşığı 45 kkal. Kısacası Hindistan cevizi oldukça sağlıklı  bir meyve çeşidi ama ölümsüzlük iksiri olmadığını da belirtmeliyim.  Miktarları abartmadan tüketilebilir. Özellikle sütü kahvelere güzel bir aroma veriyor.  Ara öğünlerde yoğurt veya çeşitli meyveler ile keyifli bir ara öğün alternatifi olabilir.