Grip ve soğuk algınlığından sizi RENKLER koruyacak!

Kış aylarında havaların soÄŸuması ve salgınlarla birlikte grip ve soÄŸuk algınlığına yakalanmayan neredeyse çok az. EÄŸer grip ve soÄŸuk algınlığına yakalandıysanız veya yakalanmak istemiyorsanız size bağışıklık sisteminizi güçlendiren besinleri  tüketimlerine eklemenizi öneriyorum. 

1. YeÅŸil  : YeÅŸil yapraklı sebzeler, kiwi
Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerin içerdiği C vit, folik asit gibi bileşenler , immün sisteminizi destekleyecektir. Roka,maydanoz,brokoli,pazı,ısırgan gibi sebzeleri zeytinyağlı veya salata olarak tüketebilirsiniz. Diüretik olması ve bol posa içermesini nedeniyle boşaltım sistemini ve bağırsak sağlığınızı da olumlu etkileyecektir. Kiwi 100 gramında 80 mg C vitamini içeriği ile kuşburnu ve maydanozdan sonra en çok C vit içeren 3. besindir. Tropik bir meyve olduğu için her mevsimde tüketilebilir.

2.Turuncu: Havuç, portakal,mandalina 
Havuç içerdiği beta karoten sayesinde oldukça yüksek antioksidan özelliğe sahiptir. Antioksidanlar vücudunuzdaki toksik etki gösteren maddelerle savaşarak immün sisteminizi destekler. Portakal ve mandalina bilindiği üzere iyi derecede C vitamini kaynağıdır. C vitaminin vücudumuzda üretemediğimiz ve depo edemediğimiz için dışardan almamız gereklidir. Mevsimindeyken C vitamini kaynaklarını bol tüketin

3. Sarı: Zencefil ,zerdeçal, bal, bal kabağı, kabak çekirdeÄŸi,adaçayı, yumurta sarısı
Eski çaÄŸlardan beri   tedavi edici özellikleriyle kullanılan zencefil özellikle iltihap giderici ve bağışıklık destekleyici özellikleri ile soÄŸuk algınlığında tüketilmelidir. Grip ve soÄŸuk algınlığından kaynaklı oluÅŸan bulantı durumunu azaltıcı  özelliÄŸi de vardır. Kullanırken miktara dikkat edilmelidir. Çayların içinde veya süte eklenerek tüketilebilir.   Zerdeçal da içediÄŸi curcumin maddesi ile antikanserojen etkisi ile bilinmektedir. Hergün 1 tatlı kaşığı bal ile zerdeçal ve zencefil öksürük ve soÄŸuk algınlığında destek olarak tüketebilirsiniz.   Kabak çekirdeÄŸi içerdiÄŸi selenyumve çinko  ile immün sistemi desteklemektedir.   Adaçayı antiseptik özelliÄŸi nedeni ile özellikle boÄŸaz aÄŸrısında iltihap azaltıcı özelliÄŸe sahiptir. DemlenmiÅŸ adaçayı ılıtılmış olarak  gargara gibi kullanabilirsiniz.   Yumurta sarısı ise içerdiÄŸi biotin, folik asit, fosfor,çinko gibi kaliteli mineraller nedeniyle vücut bağışıklığı için önemli bir besindir.

4. Beyaz :  Siyah turp, probiyotik yoÄŸurt veya kefir, süt , sarımsak, yumurta beyazı
Dışı siyah ama içi beyaz olan turp içinde potasyum, kalsiyum gibi birçok mineral bulundururken, içerdiÄŸi flavanoidler ve fitosteroller sayesinde antioksidan ve kalp damar saÄŸlığını koruyucu etkileri de oldukça yüksektir.  İçerdiÄŸi posa ile bağırsak hareketlerini destekler. Aynı zamanda idrar söktürücü özelliklere de sahiptir.
Probiyotik besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiÄŸi artık çalışmalarlar bulunmuÅŸtur. Özellikle çocuklara probiyotik desteÄŸi yapılması hastalıklara karşı daha dirençli olmasını saÄŸlıyor bu yüzden çocukların yoÄŸurt tüketmesine özen gösterilmelidir.   Sarımsak  üzerine oldukça fazla bilimsel çalışma yapılmış bir besin. Sülfür içeriÄŸi yüksek olması nedeniyle karaciÄŸer ve safra üzerine olumlu etkileri olduÄŸu biliniyor. Aynı zamanda antimikrobiyal ve antiviral özelliklere sahip. Bu yüzden enfeksiyon durumunda sarımsak desteÄŸi alınmalıdır. Yumurta beyazı ise anne sütünden sonraki en kaliteli proteindir. Hastalık durumunda vücudun direncini korumak için kaliteli protein alımı saÄŸlanmalıdır.

5. Kırmızı
Domates, nar, kuÅŸburnu,  kırmızı erik, kırmızı pancar,kırmızı biber,kırmızı soÄŸan, elma,   Domates içerdiÄŸi laykopen sayesinde  antioksidan özelliklere sahip ama mevsiminde tüketilmesini istiyoruz. Åžu an mevsimi olmadığı için konserve vey salça ÅŸeklinde de tüketebilirsiniz. İçerdiÄŸi laykopenin sadece yaÄŸ ile emildiÄŸini de unutmamak gerek.   Nar ;  kaliteli miktarlarda C vitamini,Potasyum,Magnezyum gibi mineraller ve polifenoller, ellagitannin, antiociyanin, kuersetin ve tanenler gibi  antioksidan maddeler içerir. Ayrıca bazı bakteri ve mantar türlerine karşı koruyucu etkisi olduÄŸu düşünüldüğü için içerdiÄŸi C vitamini de düşünülerek bağışıklığı arttırıcı etkisi vardır.   KuÅŸburnu doÄŸada bulunan en fazla C vit içeren besindir. 100 gramında 450 mg C vitamini vardır.  KuÅŸburnunu marmelat olrak veya kendisini meyve olarak tüketebilirsiniz. Sıcak çay olarak tükettiÄŸinizde C vitaminin ısıyla kaybı gerçekleÅŸtiÄŸinden içerdiÄŸi miktar azalır. Bu yüzden çayını yaparken çok kaynatmayın, kaynamış suyun altını kapattıktan sonra içinde bekletin. Kırmızı soÄŸan ve elma kuersetin diye adlandırılan ve iltihap giderci ve aÄŸrı kesici özellikleri bulunan bir madde içerir. Yemeklerinizi kırmızı soÄŸan ile piÅŸirebilir ve ara öğünlerde elma tüketebilirsiniz. Kırmızı pancar  potasyum, magnezyum, posa, fosfor, demir, A vit, C vit, Beta karoten, lutein ve zeaksantin karotenoidlerini içerir.Pancara rengini veren betanin, iltihap giderici etkileri vardır ama ısıyla kayba uÄŸrar. Bu yüzden turÅŸusunu deÄŸil çiÄŸ olarak tüketilmesini tavsiye ediyoruz.   Kırmızı biber de domates gibi laykopen ve havuç gibi beta karoten içermektedir. Her mevsimde salçasını, tozunu yemeklerde kullanabilirsiniz.

6. Siyah : Karabiber, üzüm çekirdeÄŸi,  Ã§Ã¶rekotu  
Karabiberin öksürük azaltıcı ve iltihap giderici etkisi olduÄŸu bilinmektedir. Ayrıca içerdiÄŸi kapsaisin temojenik etkisi ile metabolizma arttırıcı özelliÄŸe sahiptir. Bağışıklık sistemini önemli ölçüde destekler Ãœzüm çekirdeÄŸi içerdiÄŸi proantosiyanidinler sayesinden antikansorejen etkiye sahiptir. Aynı zamanda damar çeperlerini güçlendirici etkisi nedeniyle kan dolaşımını hızlandırır. Ä°ltihap giderici özelliÄŸi nedeniyle aÄŸrı gidericidir.   Kutsal tohum olarak bilinen çörek otunun etken maddesi timokinonun anti mikrobiyal etkisi olduÄŸu ve bazı enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliÄŸi olduÄŸu bilinir ve bazı çalışmalarda bakteriyel enfeksiyonlarda bakterilerin çoÄŸalmasını engellediÄŸi  saptanmıştır. 

7.Mavi-mor: Yabanmersini, mor lahana, incir, mürdüm eriği
Yaban mersini aktioksidan bakımından oldukça yoÄŸun bir besindir. Yapılan çalışmalar vücuttaki zararlı maddeleri oldukça güçlü bir ÅŸekilde temizlediÄŸini gösteriyor. Glisemik indeksi düşük olması ile de diyabet hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. İçindeki pigmentler kalp damar saÄŸlığını da olumlu etkiliyor. Ä°ster taze ister dondurulmuÅŸ ister kurutulmuÅŸ olarak tüketebilir, çayını veya suyunu rahatlıkla içebilirsiniz.   Mor lahana tüketiminin yoÄŸun olduÄŸu bölgelerde meme ca görülme riskinin daha az olduÄŸu farkedilmiÅŸtir. İçindeki sülfür,indoller glukosinatlar  gibi birçok maddeyi kanser koruyucu olarak sınıflayabiliriz. Turpgiller familyasından geldiÄŸi için öksürük ve balgam söktürücü özellikleri de vardır.   Ä°ncir    kalsiyum, demir, fosfor , potasyum gibi minerallerin yanında  A vit, C vit gibi de içermektedir.  Barsak çalıştırıcı özelliÄŸi ile de bilinen incir  iyi miktarda antioksidan da içerir. Fakat yüksek miktarda enerji de içediÄŸinden yeterli miktarda tüketilmelidir. 

Örnek menü:  

Sabah
Haşlanmış yumurta
Maydanozlu dereotlu çörekotlu lor peyniri
Tam buÄŸday ekmeÄŸi
1 tatlı kaşığı bal-zencefil-zerdeçal karışımı veya kuşburnu marmaletı
1 yemek kaşığı siyah çekirdekli kuru üzüm
2 bütün ceviz
YeÅŸil salata   

Ara:  
Mandalina veya Kiwi
Zencefilli adaçayı  

Öğle :  
 Izgara veya fırında kırmızı et veya balık
Tam buÄŸday ekmeÄŸi veya pilav veya makarna
Limonlu rokalı yeşil salata
Probiyotik yoÄŸurt  

Ara: 1 su bardağı nar-portakal suyu Adaçayı    

AkÅŸam :
Sarımsaklı zeytinyağlı sebze yemeği
Tam buÄŸday ekmeÄŸi veya pilav veya makarna
Probiyotik yoÄŸurt
Kırmızı pancarlı narlı  roka salatası  

Gece: 1 su bardağı içine siyah turp taze zencefil, bal, karabiber,tarçın , elma veya muz konup blenderdan geçirin