ÇOCUKLARIN MUTLAKA TÜKETMESİ GEREKEN BESİNLER

Balık  :  İçeriğindeki omega-3 yağ asitleri yüksek antioksidan özelliğindedir. Omega 3 eksikliğinde çocuklarda zeka puanında azalma görülmektedir.  
Süt : Kemik,diş gelimişinde kalsiyum gereksinmesini sağlayan en önemli besinlerden biridir. Kalsiyum yetersizliğinde büyüme ve gelişme grafiği olumsuz etkilenmektedir.  
Probiyotik: Bağışıklık sistemi, bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu çalışmalarda kanıtlanmıştır. Yoğurt ve kefir iyi probiyotik kaynaklarındandır.  
Yumurta: Anne sütünden sonra doğada en bulunan kaliteli protein içeren besindir. Folik asit, Demir, Biotin, B12 içermektedir   Meyve ve Yeşil yapraklı sebzeler:  Folik asit ve C vit açısından oldukça zengindirler. Bağışıklık sistemi ve sinir sistemi oldukça elzemdir. Meyveler hem vitamin ve mineralden zengin hem de doğal antioksidan olduğu için mutlaka hergün tüketilmelidir.   Kırmızı et: Demir yetersizliği zeka puanında 7-9 birimlik bir düşmeye neden olmaktadır. Kırmızı et demirin en iyi kaynağıdır. Kızartma yapılmadan tüketilmelidir.  
Tam tahıl ürünler: B vitaminleri, posa ve enerji bakımından zengindir. Sağlıklı bir sinir ve sindirim sistemi için elzemdir   Zeytinyağı : Tekli doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Pişirilmeden tüketilmelidir.  
Su :  Sağlıklı bir vücut için su en olmazsa olmaz takviyedir. Günde 1,5-2 lt su tüketimi elzemdir.        

Çocukluk çağında beslenme hedeflerimiz ne olmalı ?  
Normal büyüme ve gelişimini sağlamak Çeşitli besinlerden tüketmesini sağlamak Aileye bağımlı beslenmeden, çocuğun bağımsız beslenme davranışına geçişini sağlamak Okul başarısını arttırmak    

Günlük tüketmesi gereken besin grupları miktarı nasıl olmalıdır ?  
SÜT GRUBU besinlerden (süt,yoğurt,peynir)
3 PORSİYON ET GRUBU(et,tavuk,balık)          
 2-3 PORSİYON TAZE SEBZE VE MEYVELER          
 En az 5 PORSİYON EKMEK VE TAHILLAR                      
 3-6 PORSİYON      

Okul çağı çocuklarında demir yetersizliği zeka puanında 7-9 puanlık bir azalmaya neden olmaktadır. Bu nedenle çocuğun beslenmeside demir minerali mutlaka yeterli olmalıdır.