TUZ VE SAĞLIK

TUZ , besinlerin bileşiminde bulunduğu gibi, göllerden, denizlerden ve kayalardan saf olarak da elde edilir. Sofra tuzunun asıl adı “sodyum klorür”dür. Tuzun %60’ı klor, %40’ı ise sodyumdan oluşur.

Sodyum (Na)  Sodyum besinlerde doğal olarak bulunan bir mineraldir.  İnsan vücudu sodyumu  kemik dokusu, hücre sıvısı, sinir ve kas dokularında kullanır Sodyum yetersizliği normal şartlar altında oluşmaz. Ancak, bireyin uzun süreli kusma ve ishali varsa sodyum düzeyi azalabilir. Yani sodyum yetersizliği nadirdir.
Genellikle besinler gereksi­nenden daha fazla sodyum içerirler. Yetişkinler için minimum sodyum gereksinmesi günde 500 mg’dır. Bu miktar yaklaşık ¼ tatlı kaşığı tuzdur. Maksimum tuz alımı ise günlük 6 g (2.4 g sodyum) olarak belirlen­miştir. Bu da kişi hiçbir besin tüketmediği takdirde 1,5 tatlı kaşığı kadardır. Yani aldığımız tuz sadece damak tadı içindir.

 TUZUN SAĞLIKLA İLİŞKİSİ
Tuzu gereğinden çok aldığımızda, kandaki tuz mik­tarı artar ve susarız, su içme gereği duyarızİçilen su ile birlikte fazla tuz, idrarla, terle dışarı atı­lır. Ancak böbreklerde, karaciğerde bozukluk olursa, tuz dışarı atılamaz. Kanda miktarı artar ve suyu da çekerek vücudun belirli yerlerinde “ödem” denilen şişkinlikler oluşturur.
Fazla tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atımını arttırır. Bilindiği gibi kemikler­den kalsiyum kaybının artışı, osteoporoz ve kemiklerin kırılma riskini arttırır. Toplumun %30’undan fazlasının sodyuma duyarlı kan basıncına sahip olduğu düşünülmektedir. Bu bireylerin diyetlerindeki fazla sodyum, yüksek kan basıncını oluşturmaktadır.Sodyuma duyarlı kan basıncı yüksekse, sodyumun azaltılması kan ba­sıncının düşürülmesinde yardımcı olabilir.. Bu yüzden;
Günde
En az 5 porsiyon sebze / meyve
2-3 porsiyon az yağlı/ yağsız süt ve süt ürünleri , 7-8 porsiyon tam tahıl ürünleri, 2-3 porsiyon, balık, tavuk, et grubu Haftada 4-5 porsiyon kurubaklagil
Az miktarda fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar tüketilmelidir.Yemekler az tuzlu ve/veya tuzsuz pişirilmelidirHipertansiyondan korunmak için tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. Tuz tüketimi günde en fazla  4 g yani ol­malıdır.  
TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMANIN YOLLARI
Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih ediniz. Eğer hipertansiyon gibi sağlık probleminiz varsa, mut­laka satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini okuyunuz. “Tuz­suz” ya da “tuzu azaltılmış” besinleri tercih ediniz. Sofrada ay­rıca tuz kullanmayınız. Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı % 15 azaltılabilir. ·  Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçiniz. Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih ediniz ·  Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları vb. yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir. Bu besinlerden uzak du­runuz ya da çok nadir tüketiniz. ·  Taze sebze ve meyve tüketimini arttırınız. ·  Maden suları kaynağına göre farklı miktarlarda çözünmüş halde yapısında; sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve alü­minyum olmak üzere çok sayıda mineral ve doğal gaz içermek­tedir. Bu nedenle satın aldığınız maden sularının sodyum içeri­ğini etiketinden kontrol ediniz.