Emzirme Dönemi Beslenmede Dikkat Edilecek Hususlar

Anne sütü, bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan bir besindir. Bebeklerin büyüme ve gelişmelerini en iyi şekilde sağlamanın yanında, onları özellikle ishal olmak üzere pek çok bulaşıcı hastalıktan, kansızlıktan ve yaşamın ileri dönemlerinde ortaya çıkan kalp-damar hastalıklarından korur. Ayrıca anne ve bebek arasında psikolojik bir bağın kurulmasına aracı olur.
   Emziklikte salgılanan süt, annenin aldığı besinlerin bir ürünüdür. Süt için gerekli olan besinler, annenin kendi gereksinimlerine ek sayılmalıdır. Bu nedenle gebelikte olduğu gibi emziklikte de beslenmenin 2 amacı vardır:  

1. Annenin besin depolarını dengede tutarak sağlığını korumak
2. Salgılanan sütün yeterliliğini ve verimliliğini arttırmak, dolayısıyla bebeğin normal büyüme ve gelişmesini sağlamak      

Sütün miktar ve kalitesini arttırmak için;  
Sıvı alımının günde ortalama 3 litre (10-12 su bardağı) kadar olmalı ve özellikle hafif ve doğal içecekler (su, ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları, az şekerli komposto ve limonata, meyve suları, süt vb.) şeklinde tercih edilmelidir.   Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir günlük düzenli olarak tüketilmelidir. (Günde en az 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, 2 dilim peynir)  Protein yönünden zengin olduğunda haftada 3-4 adet yumurta, her gün et, tavuk, balık, köfte, etli sebze yemeği veya kurubaklagil tüketilmelidir.Yemeklerin içerdiği demirin vücutta daha iyi emilmesi için yemeklerle beraber maydanoz, yeşilbiber, portakal, mandalina, domates gibi C vitamininden zengin olan sebze ve meyveler yenmelidir.
Her gün mutlaka 4-5 porsiyon meyve, 7-8 kaşık sebze, her öğünde salata tüketilmelidir.  Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren hazır besin maddeleri mümkün olduğu kadar tüketilmemelidir.
Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.  Kansızlığa neden olabileceğinden yemeklerle beraber çay içilmemeli, yemekten 1 saat önce veya sonra içilmeli, çaya limon eklenmelidir. İçecek olarak ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.  Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içeceklerin yerine taze meyve suları ayran, limonata tercih edilmelidir.   Şeker yerine tatlı olarak kan yapıcı özelliği olan pekmez tüketilmelidir.  Öğünler 2,5 – 3 saat arayla günde 6 öğün şeklinde beslenilmelidir.   Omega 3 yağ asidinden zengin olması nedeniyle haftada en az 2 kez balık, her gün 2 adet ceviz veya 10 adet badem ya da 7-8 tane fındık tüketilmelidir.