DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ

 Kansızlık, kandaki alyuvar veya alyuvarlara renk kazandıran hemoglobin sayısındaki azalmadır ve en çok demir eksikliği olarak karşımıza çıkar. Ülkemizde en fazla genç kadınlarda,vejater ve çocuklarda görülmektedir .
Demir, hemoglobinin üretilmesinde gereklidir ve besinlerle yeterli miktarda demir alınmazsa bu hastalığın oluşmasına da zemin hazırlanır. Kansızlık demir eksikliğine bağlı, B12 eksikliğin bağlı,folik asit eksikliğine veya başka nedenlere bağlı olabilir. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin yanı sıra kişide ani oluşmuş ise bazı rahatsızlıkların(mide kanaması,kanser vb) da belirtisi olabileceği için takip edilmeli ve hekime danışılmalıdır. Eksikliğe göre tedavi uygulanmalıdır.

Demir eksikliği anemisinin  en belirgin şikayetleri dikkat dağınıklığı,halsizlik, saç dökülmesi, çabuk üşüme, tırnaklarda incelme-kırılma,yorgunluk,soluk bir cilt,sinirlilik,uykusuzluk ,depresyon, el ayak titremesi,çarpıntı,agresiflik, kulak çınlaması sayılabilir. Demirden zengin besinler: Kırmızı et, karaciğer, balık, yumurta sarısı, kurubaklagiller, kuru üzüm, kuru incir, yeşil yapraklı sebzeler, ayçekirdeği, soya fasülyesi demirden zengin yiyecekler uygun miktarda ve sıklıkta tüketilmelidir. Demir besinler hem ve hem olmayan formatta bulunur. Hem demirin vücutta yararlılığı daha yüksektir.

 En çok hem demir kırmızı ette bulunur. Bu yüzden demir eksikliği olan bireylerin düzenli ve yeterli miktarda kırmızı et tüketmesi gereklidir. Demirden zengin besinler tüketilirken yanında C vit içeren besinlerle birlikte tüketilmelidir. Bu yüzden ana öğünlerde limon, maydanoz,marul,yeşil biber,roka tüketilmesi gereklidir.
Yumurta fazla haşlandığında içindeki demir yararlılığını yitirir. Bu yüzden sarı kısmın etrafındaki yeşilimsi tabaka oluşmayacak şekilde pişirilmelidir. Üstüne limon sıkarsanız veya maydanoz ile tüketirseniz demirin emilimi artacaktır. Fazla miktarda kepekli ürün tüketimi demir emilimini engeller. Bu yüzden demir eksikliği anemisi olan bireyler beyaz ekmek tüketmelidir. Yemeklerin pişirme yöntemleri demir emiliminde etkilidir. Sebzelerin haşlama suyu dökülürse içinde demir kaybolur.Ayrıca yapılan çalışmalarda pişme süresi arttıkça demir kaybının da arttığını gösterir.
Bu yüzden yemekleri fazlaca pişirmek demirin kaybolmasına yol açar. Çok pişen sebzelerde C vit kaybı da %80lere kadar ulaştığından demir emilimi için olumsuz etki yapacaktır. Yeşil yaptaklı sebzeler mümkünse metal bıçak kullanmadan kesilmesi gereklidir.