Büyükannelerin mucizesi : Zerdeçal

Beslenme bilimi geliştikçe eskilerden beridir tüketilen bazı besinlerin önemi daha da anlaşılmaya başlanıyor. Bir yandan da  eski alışkanlıklarımız, yeme kültürümüz tamamen değişiyor. Halk arasında  çokça lafı edilen “eski toprak insanlar sağlam olur” görüşünü desteklercesine beslenme veya yaşam biçimlerine baktığımızda aslında bazı fonksiyonel besinlerin sıkça kullanıldığını ve bu fonksiyonel besinlerin sağlık için ne kadar etkili olduğu görüyoruz.

İşte o fonksiyonel etkisi bulunan bilinen adı ile zerdeçal , bilimsel adı ile  turmerik adlı baharatın sağlık bakımından bir çok olumlu etkisi bulunuyor. İçinde bulunan kurkumin adlı pigmentin damar sağlığından göz sağlığına kadar bir çok hastalıkta koruyucu etki gösteriyor. Y
apılan bir çalışmada kurkuminin etkinliği tam  net olarak bilinememekle beraber meme kanserinde hücre çoğalmasını önleyici etkisi bulunmuştur.
Prostat kanseri üzerine yapılan başka bir çalışmada kurkuminin(zerdeçal)  ve genisteinin (soya fasülyesi) kanser hücresi oluşumunu önleyici etki yaptığı bulunmuştur.

Dünyanın en uzun yaşayan insanlarının bulunduğu Okinawa adasında soya ve zerdeçalın tüketildiği bilinmektedir.
Bir çalışmada kurkumin ve yeşil çaydan elde edilen kateşin ile yapılan bir çalışmada birlikte sinerjik etki (birlikte çalışan) kolon kanseri, larenks (gırtlak), hücreleri üzerindeki kanser hücrelerinin büyümesi engellenmiştir.
Kurkumin  ve kateşinin DNA bozulmasını engelleyici etkisi nedeniyle antikanserojen etki yaptığı kanısına varılmıştır. Ayrıca Kurkumin aktivitesinin lösemi-lenfoma, gastrointestinal sistem kanserleri, genitoüriner sistem kanserleri, meme kanseri, yumurtalık kanseri, baş-boyun kanseri, akciğer kanseri, melanom, nörolojik kanserlere karşı koruyucu etki yaptığı çalışmalarla belirlenmiştir.
Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalarda da  kurkuminin  bellke arttırıcı ve hafıza güçlendirici etkisi bulunmuş ve alzeimer tedavisinde yararlı olabileceği kanısına varılmıştır.
Kurkuminin yoğun antioksidan özelliği sayesinde kötü kolesterol olarak bilinen LDL yi düşürücü etkisi vardır, bununla birlikte ateroskleroz riskini azalttığı bilinmektedir. Antioksidan etkisi ile kan hücrelerinde oksidatif hasarı engelleyici etkisi vardır.
Kurkuminin kollagog yani safra salınımını arttırıcı etkisi vardır. Bu yüzden sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Safra kesesi olmayan kişilerde fazla tüketim sıkıntı yaratabilir.
Kurkuminin yine birçok çalışmada antiinflamatuar(iltihap azaltıcı) etkisi saptanmış ve ödem i azalttığı bilinmektedir. Gönüllü insanlar üzerinde yapılan bir çalışmada insülin salınımını arttırıcı etkisi sebebiyle şeker hastalarında kullanılabileceği düşünülmüştür.
Ayrıca gastrik ülser ve mide kanseri ile ilgili bağlantılı olan helikobakter’in büyümesini engellediği çalışmalarla saptanmıştır.
Ağır metallerin toksisitesini azaltır. Kadmiyum ve kurşun gibi ağır metallere bağlanabilir. Bu özelliği ile beyin sağlığı bakımından etkilidir.
Kurkumin yani zerdeçal üzerine birçok hastalık üzerinde yapılmış bir çok bilimsel çalışma daha mevcut.

 Kısacası bilimin oldukça dikkatini çeken babaannelerimiz hasta olduğumuzda bize verdiği  bu baharat günlük beslenmemizde güvenle kullanılabilir. Doğal olarak yiyeceklerine baharat olarak ekleyebilirsiniz. İlaç tedavisi alanlar, kemoterapi görenler, bilinen kronik rahatsızlığı olanlar hekimlerine danışarak kullanabilirler. Yemeklerinize, çorbalarınıza,pilavlarınıza baharat olarak kullanabilirsiniz. İnce kıyılmış zerdeçal kökü,yeşil çay ve elma kabuğu ile çay yaparak tüketebilirsiniz. Tatlandırmak için bal veya tarçın kullanabilirsiniz.