Doğanın güçlü antioksidanı "Domates"

Yaz mevsiminin vazgeçilmez sebzesi olan domates ,  beslenme biliminde içerdiği laykopen nedeniyle oldukça önemli bir yere sahiptir.  Yapılan bir çok çalışmada bir karotenoid türevi olan laykopen in kanser, kardiyovasküler hastalıklar gibi bir çok hastalıkta oldukça önemli etkileri olduğu bulunmuştur.

Laykopenin immün sistemin gelişimi üzerine etkisi, intrasellüler iletimin sağlanması, kronik hastalıklardan korunma, hücre proliferasyonunun sağlanması, hormonal ve metabolik sistemlerde yer alması ve oksidatif strese karşı koruyucu özellikleri geçmişten bugüne kadar domates ve ürünleri temel alınarak yapılan birçok çalışmada vurgulanmıştır.  Laykopenin antioksidant olmasının dışında birçok görevi daha bulunmaktadır.
Hücreler arası iletişimin sağlanması, hormonların ve immün sistemin düzenlenmesi gibi birçok metabolik yolda yer almaktadır. Kanser hücrelerinin çoğalmasını da önlemesi nedeni ile birçok kanser türünde ön plana çıkmaktadır. 
Geçmişten bugüne kadar yapılan çalışmaların çoğunda laykopenin 3 önemli etkisi üzerinde durulmuştur. Biyoyararlılığı, tümör proliferasyonu üzerindeki etkisi ve biyokimyasal/immünolojik etkilerine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Laykopenin antioksidant özelliği kronik hastalıklarda koruyucu olarak ön plana çıkmasına neden olmuştur.

“Domatesi kabuğuyla tüketmelisiniz”
Domatesin kabuk kısmındaki laykopen, toplam fenolik bileşikler, toplam flavonoidler, askorbik asit miktarının çekirdek ve öz kısmındaki laykopen miktarından daha fazla olduğu bulunmuştur.
Domates; laykopen dışında askorbik asit, karotenoidler, fenolik bileşikler, vitamin E gibi çok sayıda antioksidan madde içermektedir.

Günlük ihtiyacınız olan laykopeni almak için tüketilmesi gereken miktarlar
 50-100 g domates püresi veya 50 ml domates suyu veya 8-10 g domates salçası veya1 küçük boy domates (100 g)  
Özetle  domatesi  salçası,suyu,salatası,çorbası  vs herşeyiyle  tüketmek gerekiyor.