Elimizin altındaki ilaç : Enginar

Türkiye de yetişen onlarca yararlı bitkiden biri enginar. Anavatanı akdeniz  kıyılarıdır. İçerdiğini sinarin sinarosit ve kloregenic asit gibi bir çok özel etken madde nedeniyle fonksiyonel besinler grubuna girmektedir. 
Yapılan bir çok çalışmada karaciğer hastalıklarında  olumlu etkileri bulunmuştur. 

Enginar özü ,Cynara scolymus L. karaciğer  şikayetlerine karşı bir halk ilacı olarak kullanılır ve özü veya parçaları karaciğer  hastalıklarına karşı koruyucu etki sarfeder ve hepatoktemiden sonra karaciğerin  kendisini yenilemesine yardımcı olur.
Yapılan bazı çalışmalarda gastrointestinal sistem rahatsızlıklarında olumlu etkisi olduğunu da göstermiştir. İrritabl barsa sendromu ve hazımsızlık üzerine yapılan bir çalışmada  enginar tüketenlerde şikayetlerde belirgin azalmalar tespit edilmiştir. Enginar yaprak ekstraktının diğer bir yararı safra (kesesi) ifrazını artırmasıdır.
Enginar yaprak ekstraktı kolesterolü safra tuzu şekline dönüştürür, safra akıntısını arttırarak onların vücuttan atılmasını hızlandırır aynı zamanda karaciğerde kolesterolün oluşmasını başlangıçta engeller. Düzenli tüketiminde kolesterol değerlerinde olumlu etkiler saptanmıştır.

Türkiye’de birçok enginar türü yetiştirilir, ancak İzmir’in sakız enginarı ve İstanbul’un Bayrampaşa enginarı en çok tanınanlarıdır. Enginarı satın alırken mevsiminde olmasına ve taze olmasına dikkat edilmelidir. Konserve enginarn içeriğindeki vitamin değerlerinde bariz azalma görülmüş, sinarin içeriğinde değişiklik görülmemiştir. Potasyum içeriği bakımından zengin kaynakları grubuna girer. Ayrıca diüretik etkisi de bilinmektedir.
Enginarin içeriğinde bulunan inülin, yemek sonrası hızlı yükselen kan şekerini dengeleyici özelliğie sahiptir. Enginarı zeytinyağlı oalrak veya salata olarak tüketebilirsiniz.