KİLO ALDIRMAYAN ŞEKERİ YÜKSELTMEYEN ATIŞTIRMALIK

Yer elması yer altında yetişen kök sebzeler grubundan  besindir. Diğer ülkelerde  jerusalem enginarı olarak bilinir. İçeriği oldukça zengin ama lif içeriğinin yoğunluğu nedeniyle kalorisi düşüktür.  Bu yüzden kilo korumada tok tutma özelliği ve kalorisinin düşük olması nedeniyle kullanılması tavsiye edilir. İçerdiği liflerden inülin ve oligofruktoz nedeniyle sindirim sistemi için oldukça faydalıdır.
Bağırsakları çalıştırarak kabızlık oluşmasını önler,kolon kanseri oluşma riskini azaltır. İnülin  sindiremediğimiz fakat bağırsaklardaki yararlı bakteriler için bir besindir. Bu yüzden prebiyotik besin olarak adlandırılır.
Anne sütünü arttırıcı etkisi vardır fakat inülin nedeniyle oldukça gaz yapıcı bir besin olduğunu unutmamak gereklidir. Posadan zengin olmasının yanında glisemik indeksi(şekeri yükseltme etkisi) de düşüktür. Bu yüzden şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir. Japonyada yapılan bir çalışmada Tip 2 diyabette yer elması tüketmenin kan şekerinin düzenlenmesinde yardımcı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Aynı çalışmada alkolden bağımsız karaciğer hastalıklarında da yer elmasının olumlu etkileri görülmüştür. Yer elması  posanın yanında potasyumdan da zengin besinler grubuna girer.  
Potasyum kan basıncı dengesizliği ve kalp damar hastalıklarında oldukça önemli rol oynayan bir mineraldir. Yapılan bir çalışmada potasyum az alan bireylerde kalp krizi geçirme riskinin daha fazla olduğu belirlenmiştir.
Hipertansiyon hastalarının tuzsuz diyetine ek olarak potasyumdan zengin besinler önerilir. Yer elması diyabette olduğu gibi hipertansiyon hastalarında da rahatlıkla tüketilebilir.
Ayrıca yer elmasının diüretik özellikleri olduğu da bilinmelidir. İdrar söktürücü özelliği nedeniyle vücutta tutulan fazla suyun atılmasını sağlar.
Yer elması,  iyi miktarda folik asit ve hem olmayan demir mineralini de içerir.  Demir eksikliği olan bireylerin tüketmesi tavsiye edilir. Yer elmasının güçlü bir afrodizyak etkisi olduğu da bilinmektedir.

Yer elmasını zeytinyağlı sebze yemeklerinize, çorbalarınıza ekleyebilir veya çiğden salata veya atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Gaz yapıcı özelliğinden dolayı yatmaya yakın tüketilmesi tavsiye edilmez.