HAMİLELİKTE KAÇINILMASI GEREKEN BESİNLER

Annenin 40 haftalık hamilelik serüveninde beslenmesi bebek için oldukça önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme bebeğin anne karnında gelişiminin yanında, bebeklikten yetişkinliğe kadar gelişimini de etkilemektedir. Sağlıklı beslenme gebelikte oluşabilecek  preeklamsi, gastroözefajiyal reflü, gestasyonel diyabetik gibi bazı rahatsızlıkların ve doğum anomalileri riskini de azaltır.

Hamile olan annenin protein, karbonhidrat,yap gibi besin öğelerinden ve özellikle kalsiyum,B12,demir,çinko vb.. vitamin ve minerallerden mutlaka yeterli miktarda almalıdır.
Bununla birlikte gebelik boyunca tüketilmemesi gereken bazı besinler vardır.
Et ürünleri kaliteli protein içeriği nedeniyle iyi miktarda tüketilmelidir.
Haftada 2-3 gün balık, 1-2 gün tavuk 2-3 gün de kırmızı et tüketimi tavsiye edilmektedir. Ancak çiğ et tüketiminden toksoplazma, salmonella gibi parazitlerin düşük riski, bebekte anomaliler yaratabileceği için çiğ et tüketiminden kaçınılmalıdır. Çiğ köfte, sushi,çiğ şarküteri ürünleri tüketiminden kaçınılmalıdır. Çiğ yumurta ve çiğ yumurta içerebilecek besinler(mayonez gibi) asla tüketilmemelidir. Çiğ yumurta salmonella adlı bakterinin bulaşmasına neden olabilir. Süt ve ürünleri tüketirken pastörize olmalarına özen gösterilmelidir. Çiğ süt parazit bulaşına neden olabilir.
Yine sütten yapılan peynir gibi besinleri alırken  genelde pastörize olmayan yumuşak peynirlerden kaçınılmalıdır.
Deniz ürünleri tüketirken yüksek miktarda civa içeren midye, istiridye gibi ürünlerden kaçınılmalıdır.  Aynı zamanda uskumru, kılıç balığı, kral balığı, kiremit balığı gibi balıklar da yüksek civa içerebilirler. Ayrıca füme balık tüketiminden de uzak durulmalıdır. Sakatatlar: Yüksek miktarda toksin öğe barındırabileceğinden ve A vit içeriği yüksekliği nedeniyle toksik risk bakımından karaciğer gibi sakatatlar tüketilmemelidir.
Ayrıca kokoreç gibi sakatat ürünlerinden de uzak durulmalıdır. Bazı bitki çayları hamile anne için fitoöstrojenik etki yapabilir. Rahimde kasılmalar nedeniyle düşük riski artabilir. Yeşil çay, ada çayı gibi bitki çayları tüketilmemelidir. Ihlamur rahatlıkla tüketilebilir.
Ayrıca yapay tatlandırıcı içeren içeceklerden de uzak durulmalıdır. Light kola gibi içecekler, diyet bisküviler,diyet tatlılar da yapay tatlandırıcı kullanılmaktadır. Yapay tatlandırıcılar doğrudan bebeğe geçebilir. Alkol hamilelik döneminde ve emzirme döneminde tüketilmemelidir. Bebeğe ve süte geçebilir. Bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimini olumsuz etkilediği bilinmektedir.
Gebelik döneminde fazla miktarda kahve ve çay tüketimi önerilmemektedir. Fazla kafein içeren içecekler düşük riski, erken doğum gibi olumsuz durumlara neden olabilir.
Ayrıca fazla çay tüketimi de anne de demir eksikliğine neden olabilir.
Tüm bunların yanı sıra fazla miktarda şeker tüketimi de anne-bebek insülin dengesini etkilediğinden dolayı tavsiye edilmemektedir.
Sağlıklı kilo alımı için yağ tüketimini de azaltmak gerekmektedir.
Zeytinyağı gibi bitkisel yağlar tercih edilmelidir. Zeytinyağı çok ısıya maruz bırakılmamalıdır. Mümkün olduğunca çiğ eklenmelidir. Ayrıca kızartma gibi pişirme usullerinin de vücut için kansorejen etkisi olan serbest radikalleri arttıracağı da unutulmamalıdır. Gebelik dönemi hayatın gerçek bir mucizesi olduğunu düşünüyorum bu yüzden bu dönemden keyif almalı ve sağlıklı besinler tüketerek vücudumuzun da bu keyfi yaşamasına izin vermeliyiz.